preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dokumenti
POVJERLJIVA OSOBA
 

Zanimljivosti

1. ProProfs.com
Provjerite znanje drugih o bilo kojoj vama zanimljivoj temi tako što ćete napraviti online kviz. Nakon što se registrirate, moći ćete kroz nekoliko jednostavnih koraka upisati pitanja, odgovore, prolaznost i vremensko ograničenje. Dobit ćete link za svoj kviz te ga pošaljite svima zainteresiranima ili ga stavite na svoju stranicu ili blog. Učenicima i studentima preporučamo rubriku Flashcards – napravite si kartice za ponavljanje pomoću kojih ćete brzo moći procijeniti koliko dobro vladate naučenim gradivom.

2. Arhiva nobelovaca
Ljubitelji kvizova znaju da su u njima česta pitanja vezana uz dobitnike Nobelove nagrade. Bilo da vam trebaju informacije o nobelovcima upravo za kviz ili zbog poboljšanja opće kulture, ovdje ćete pronaći sve odgovore. Uz popis svih dobitnika i linkove na stranice koje više govore o njima, ovdje možete provjeriti i svoje znanje pomoću zabavnog kviza. Neke od zanimljivosti koje možete saznati su da je najviše nobelovaca steklo obrazovanje na Cambridgeu te da je najsretniji dan za rođenje budućeg nobelovca 21. svibanj, kada najviše njih slavi rođendan.

3. Poboljšajte svoj engleski
Kada u Google upišete pojam »english«, dobit ćete milijardu i sedamsto milijuna referenci. Svoje mjesto u prvih deset dobila je i ova stranica. To dovoljno govori o njezinoj korisnosti i broju posjetitelja. Svoj uspjeh stranica duguje praktičnim primjerima i objašnjenjima najčešćih pogrešaka u engleskom jeziku. Autor stranice postavio je jednostavno objašnjenje pogrešaka u upotrebi engleskih riječi ili fraza te njihov pravilan način korištenja. Brojne obrađene pogreške pozivaju vas da ovu stranicu uvrstite među favorite te da uz njezinu pomoć svaki dan smanjite mogućnost pogreške u komunikacije na engleskom.

4. Hrvatska imena
Zanima li vas podrijetlo vašeg imena ili kao budući roditelj razmišljate koje bi ime najviše pristajalo vašem djetetu, posjetite zanimljivu stranicu s doista jednostavnim konceptom koji, začudo, dosad nije bio sustavno obrađen na hrvatskom internetskom prostoru. Nakon početne registracije (bez koje ne možete koristiti pretraživanje) moći ćete upisati ime o kojem želite više saznati. Ako se ono nalazi u bogatoj bazi od gotovo deset tisuća imena, dobit ćete osnovne podatke o njegovu podrijetlu, saznati koliko osoba s tim imenom ima u Hrvatskoj, gdje žive te kada je to ime bilo najpopularnije. Među ostalim, saznat ćete da više gotovo nema novih Franciški i Adalberata, da su najčešća imena u posljednje vrijeme Luka i Sara te da su u ukupnoj populaciji najbrojniji Ivani i Marije.

5. Ljudsko tijelo i um
BBC-jeve stranice posvećene znanosti i prirodi svaki će vas put iznenaditi novim i zanimljivim sadržajima. Karakterističan BBC-jev edukativni pristup temama kombiniran je s kvalitetnim interaktivnim dodacima. Ovakav pristup rezultira baš onom potrebnom ravnotežom koja budi maštu i potiče na istraživanje. Posebno vam preporučamo rubriku »Ljudsko tijelo i um«, u kojoj ćete otkriti brojne informacije o njihovu funkcioniranju. Najzanimljiviji su interaktivni kvizovi putem kojih se možete upoznati sa svojim mišićima, kostima i unutrašnjim organima ili bolje upoznati sebe kroz brojne psihološke testove.

6. Anatomija crne rupe
Ni vrhunskim znanstvenicima nisu jasne brojne činjenice i pojave vezane uz crne rupe pa je teško očekivati da običan čovjek ima jasnu sliku o tim čudima svemira. Posjetite li ovu stranicu, naći ćete zanimljivu animaciju koja će vas, korak po korak, uvoditi u tajne nastanka i funkcioniranja crnih rupa. Nakon ove prezentacije znat ćete može li naše Sunce jednom postati crna rupa, kako je opaziti te što bi se dogodilo sa svemirskom letjelicom kada bismo je poslali u crnu rupu.

7. Znanost u Hrvata
Prošlo je jedanaest godina od izložbe »Znanost u Hrvata - prirodoslovlje i njegova primjena« u Klovićevim dvorima u Zagrebu, no na webu je moguće pronaći dio informacija koje su bile predstavljene javnosti tijekom izložbe. Čini se da se stranica izložbe nije mijenjala od njezina postavljanja 1996. pa je dio linkova neupotrebljiv, no dio koji bi vas mogao zanimati još je tu. Naime, na stranici je detaljno prikazan povijesni razvoj znanosti na prostoru današnje Hrvatske od antičkih dana do suvremenog doba. Preporučamo rubriku »16 velikana hrvatskog prirodoslovlja« u kojoj ćete bolje upoznati najvažnije prirodoslovce - od Hermana Dalmatina (12. st.) do naših nobelovaca.


8. Kao hrčak
Kada netko ima naviku pažljivog skupljanja nečega, kažemo da je ta osoba kao hrčak. Vjerojatno su se time vodili i osnivači središnjeg portala znanstvenih i stručnih časopisa Republike Hrvatske. Portal Hrčak središnja je točka koja omogućuje pregledavanje i pretraživanje sadržaja domaćih znanstvenih i stručnih časopisa koji su svoj sadržaj ponudili putem koncepta otvorenog pristupa. Takvih je časopisa do sada već 150. U prosjeku svaki časopis ima desetak brojeva i pruža cjelovit uvid u desetak članaka.

9. Koju knjigu?
Koliko ste se puta našli u knjižnici i šećući među policama razmišljali koja bi od svih tih knjiga bila baš po vašem ukusu? Baš biste htjeli pročitati jednu, onako, jako tužnu, malo nepredvidljiva kraja, srednje dugačku i ne previše zahtjevnu. Od sada ne morate knjižničarima vaditi mast s takvim pitanjima, nego na ovoj stranici odaberite četiri od dvanaest ponuđenih karakteristika vašeg sljedećeg štiva i dobit ćete nekoliko preporuka. Preporučite li ovu stranicu djelatnicima knjižnice, možda vam oproste zakasninu.

10. Portreti na jednome mjestu
Svima koji su trošili previše vremena u potrazi za slikom neke povijesne osobe preporučamo sljedeću stranicu. Kolekciju portreta poznatih povijesnih osoba čini više od 600 crteža i fotografija. Portreti su dovoljno veliki da se mogu dobro vidjeti detalji sa slike. To ujedno znači da su i dovoljno veliki da se bez problema mogu koristiti za potrebe izrade referata, maturalnih, diplomskih ili drugih sličnih radova gdje je za ispis potrebna dovoljno kvalitetna slika (što je na internetu najčešće dosta teško naći).

11. Što ima na drugoj strani? 
Gdje bismo izašli kada bismo počeli kopati rupu kroz središte Zemlje? Kamo moramo otići da bismo bili na najvećoj udaljenosti od mjesta gdje se trenutačno nalazimo? Za odgovor na ova pitanja više nije potrebno proučavati globus ili pokušavati preračunati suprotne širine i dužine - tvorci ove stranice su se pobrinuli za to. Dovoljno je samo na gornjoj karti odrediti željenu poziciju i odmah ćete na donjoj karti vidjeti gdje je njezin antipod. Hrvatski antipod je u području Južnog Pacifika, u blizini Novog Zelanda. Ova stranica predstavlja još jedan zanimljiv i inovativan način kako se mogu iskoristiti kartografski servisi na internetu.

12. Povijest religije u 90 sekundi
Želite li vidjeti kako su se razvijale najveće svjetske religije u proteklih 5000 godina? Na ovoj ćete stranici vidjeti gdje je ishodište te kako je teklo prostorno širenje kršćanstva, islama, hinduizma, budizma i judaizma. Ispod karte je vremenska lenta na kojoj je omogućeno zaustaviti prezentaciju u bilo kojem trenutku kako biste mogli bolje proučiti neki detalj širenja jedne od spomenutih religija. Uz ovu zanimljivu animaciju, na ovoj ćete stranici pronaći još nekoliko zanimljivih prikaza povijesnih mijena kao što su širenje demokracije, američki ratovi ili promjene na Bliskom istoku.

13. Veeeeeeliki dokumenti
Morate hitno poslati veliki dokument, a vaš ili primateljev mail ne podržava slanje takvih dokumenata? Što učiniti? Od sada postoji jednostavno rješenje. Odete na YouSendIt, odredite koji dokument treba poslati i upišete mail primatelja. Vaš dokument (do 1 GB!) na serveru stoji sedam dana, a primatelj dobiva mail s linkom za njegovo skidanje. Jednostavno i funkcionalno.

 

14. Trodimenzionalni svijet
Ako do sada tijekom putovanja internetskim bespućima niste naišli na »trodimenzionalne« stranice, upoznavanje s njima počnite ovdje. Za pregledavanje ovakvih stranica potreban vam je VRML (virtualrealitymodelinglanguage) dodatak koji možete skinuti na ovoj stranci. Proizvođač softvera za izradu ovakvih stranica ponudio je bogatu arhivu najboljih 3D stranica. Želite li prošetati virtualnom Ljubljanom, srednjovjekovnim dvorcima, njujorškim blizancima, letjeti s talijanskim Tricolorima ili malo obići Sunčev sustav, ovdje ćete naći linkove za sve to i još mnogo sličnih stranica.

15. Europski umjetnici
The Web GalleryofArt virtualni je muzej s mogućnošću pretraživanja baze europskih likovnih i kiparskih djela iz razdoblja između 1100. i 1850. godine. Za sada je u virtualnoj postavi 15.400 reprodukcija iz razdoblja gotike, renesanse i baroka. Ne znamo gdje bismo počeli s pohvalama: stranica nudi sve od jednostavnog abecednog pretraživanja autora, preko mogućnosti promatranja svih reprodukcija s mogućnošću optimalnog povećanja do biografija autora i opisa umjetničkih djela. Vrijedi još izdvojiti i rubriku »Guidedtours« s tematskim galerijama koje prati opsežan opis »izložbe«. I za kraj - svaku sliku možete nekome poslati kao e-razglednicu. Ova stranica i sadržajno i organizacijski zaslužuje čistu peticu.

16. Ugljični otisak
Pod nazivom »Carbonfootprint« skriva se još jedna u nizu ekoloških stranica na kojoj možete izračunati koliko vaše životne navike utječu na globalne klimatske promjene. Posebnost ove stranice je što izračunom vašeg »ugljičnog otiska« niste gotovi. U drugom ćete koraku putem niza jednostavnih savjeta saznati kako možete smanjiti svoj otisak, a u trećem na koji ga način možete svesti na nulu.

17. Kako stvari funkcioniraju
Koncept ove stranice je jednostavan - tu dobivate objašnjenja kako funkcioniraju različiti uređaji, pojave, procesi i slično. Od brojnih tematskih područja vjerujemo da će vas najviše zanimati »Sciencestuff«, dio posvećen prirodoslovlju. U gotovo stotinjak prirodoslovnih tema zasigurno će se naći i neke u kojima niste baš potpuno sigurni što se i kako događa. Tekstualni dio obično bude upotpunjen grafičkim prikazima, fotografijama ili animacijama, što olakšava razumijevanje i najkompliciranijih sadržaja.

18. Posjetnice
Kada u vlastitoj garaži (a tako čini se počinju svi budući milijarderi) proizvedete neki novi revolucionarni proizvod, trebat ćete ga predstaviti budućim poslovnim partnerima. Jedno od pravila poslovnog svijeta je i izmjena posjetnica. Da ne biste morali za izradu vlastitih posjetnica izdvajati veća sredstva od onih za kupnju debljeg papira na kojem ćete ih isprintati pobrinuo se autor ove stranice. Dovoljno je unijeti podatke koje želite, odrediti font te logo ili fotografiju koju želite a posjetnici. Pritiskom na tipku »MakeBussinesCards!« dobit ćete posjetnice u .pdf formatu spremne za ispis.

19. Vremenska lenta
Wikipedia je poboljšala razumijevanje povijesnih odnosa dodavanjem novog sadržaja na svoju stranicu u obliku vremenske lente. Povijesne teme koje obrađuje besplatna online enciklopedija sada se mogu usporediti u međusobnom vremenskom odnosu. Tako vrlo jednostavno možete saznati tko su bili suvremenici, primjerice, Benjamina Franklina te koji su događaji u svjetskoj povijesti obilježili njegovo vrijeme.

20. Hrvatski državni arhiv
Ako se želite koristiti vrijednom građom Hrvatskog državnog arhiva ili samo želite posjetiti najvažniju palaču hrvatske secesije, adresa je ista - Marulićev trg 21 u Zagrebu. Ako budete htjeli istraživati najdeblji dokument u Arhivu, bit će to Stečajni proces protiv baruna Josipa Prandaua započet 1797. godine. Vjerojatno je »stečajna masa« bila velika, imate li u vidu da je debljina ove knjige 31 cm. Najduži dokument sa svojih 6,5 metara je Iskaz 507 svjedoka u parnici protiv franjeTahyja iz 1567. godine. Bilo da želite saznati što treba učiniti kako biste mogli proučavati ove rekordere ili ostatak bogate arhivske građe ili, pak, saznati nešto više o funkcioniranju ove institucije te o povijesti same zgrade, onda je ovo najbolja adresa za početak. Stil stranice prilagođen je secesijskom duhu građevine, a u ljepotu interijera možete se uvjeriti ako se uputite u zanimljivu virtualnu šetnju.

 

Osnovni podaci

 III. osnovna škola Čakovec

 Ivana pl.Zajca 24

 40000 Čakovec

 tel-fax:040/328-001

 ured@os-treca-ck.skole.hr

 OIB: 74402534883   

 Učenici          Razrednici


Kalendar, najave
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


e-Dnevnik

e-Dnevnik je u primjeni od 2013./2014. šk. god

 

 

        rad učenika 4.a

       šk.god.2019./20.


 

KALENDAR RADA 2021./2022.

 


Jelovnik


III. OŠ u medijima

Kliknuli ste nas
Ispis statistike od 4. 12. 2009.

Ukupno: 871069
Ovaj mjesec: 2434
Ovaj tjedan: 276
Danas: 276

Poveznice
preskoči na navigaciju